Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΤΡΕΣ



Κάθε φορά που ένα εξωτερικό ερέθισμα ή μια σκέψη μας προξενούν σύγχυση, ένταση, απογοήτευση, μελαγχολία ή θυμό αισθανόμαστε στρες. Κάθε άνθρωπος βιώνει το στρες με διαφορετικό τρόπο εφόσον αντιμετωπίζει διαφορετικά τα ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον και τις προσωπικές του απαιτήσεις και προσδοκίες.

Ωστόσο το στρες σε «ήπια μορφή» έχει και τα πλεονεκτήματά του καθώς προκαλεί εγρήγορση, αυξάνει την ετοιμότητα του ατόμου για δράση και αντίδραση, ενώ συμβάλει στη διεκπεραίωση των εργασιών. Αντίθετα σε «υπερβολική μορφή» μπλοκάρει τη σκέψη, κάνει το άτομο να κωλυσιεργεί απέναντι στη λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη καθηκόντων.

Η λύση για την αποφυγή του στρες είναι πολύ απλή (έτσι μας λένε οι ειδικοί) αρκεί ο σωστός προγραμματισμός του χρόνου και των υποχρεώσεων του ατόμου ανάλογα με τις δυνατότητές του. Ο ελεύθερος χρόνος, η γυμναστική, ο ύπνος, η σωστή διατροφή, η ενασχόληση με ό,τι προσφέρει ευχαρίστηση στο άτομο είναι σαφώς υποβοηθητικοί παράγοντες.

Το δικό μου καθημερινό στρες σίγουρα διαρκεί περισσότερο από τρία λεπτά που συμφώνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα είναι αρκετά για να προκαλέσουν πολλά και ποικίλα προβλήματα. Τώρα όσον αφορά την έτοιμη λύση των ειδικών που αναφέρεται πιο πάνω στη δική μου περίπτωση συμβαίνουν τα ακόλουθα:

Ελεύθερος Χρόνος:
Τι; Ποιος; Πότε;

Γυμναστική:
Πάνε χρόνια να συναντηθώ μαζί της.

Ύπνος: 3 – 4 ώρες, αν τα καταφέρω.

Σωστή Διατροφή:
Δεν έχω το αίσθημα της πείνας. Άλλοι το λένε ευτυχία …εγώ διαφωνώ κάθετα. Μια ζωή παλεύω για να μην χάσω άλλα κιλά…με το ζόρι είμαι στα 50kg και σύμφωνα με το ανάστημά μου πολύ λίγα. Πρόσφατα άρχισα να παίρνω μουρουνέλαιο με μηδαμινά αποτελέσματα.

Ενασχόληση με ό,τι μου προσφέρει ευχαρίστηση:
Τι; Πότε;

Είμαι προς αναζήτηση προσωπικού χρόνου…



17 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

KAΛΗΣΠΕΡΑ .ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΟΛΑ.ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ.ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΧΑΛΑΜΕ.
ΧΑΜΟΓΕΛΑ.ΕΚΑΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΟΛΟΥΣ.

Antianemikos είπε...

Καλησπέρα καλό μου λουλούδι. Μόλις γύρισα από τη δουλειά σε μια μέρα με αρκετό στρες αλλά τίποτα σε σχέση με το δικό σου. Η ανάρτησή σου με στενοχώρησε λίγο ομολογουμένως. Η υγεία μας είναι πάνω απ' όλα και το στρες είναι ένας παράγοντας που την υποσκάπτει. Βρές χρόνο για τον εαυτό σου και είμαι σίγουρος πως θα συνεχίσεις να δίνεις ακόμα περισσότερο από το άρωμά σου παρότι αυτοχαρακτηρίζεσαι "λουλούδι χωρίς άρωμα". Ένα άτομο με τις ικανότητες τις δικές σου είμαι σίγουρος θα τα καταφέρει.

Πολλά φιλιά και καλό σου βράδυ!

Άντε χαμογέλα σε βλέπω :-)

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

Καλησπέρα SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ,
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Συμφωνώ μαζί σου ότι με το στρες που μας καταβάλλει κάνουμε κακό και στον εαυτό μας και στους ανθρώπους που μας αγαπούν.

Το φάρμακο που προτείνεις είναι όντως πολύ καλό. Το κακό είναι ότι χρειάζονται «δόσεις» για όλη μας τη ζωή.

Κανένα καλό φαρμακείο να το αγοράσω σε μια καλύτερη τιμή ξέρεις να μου προτείνεις;

Καλό βράδυ σου εύχομαι και πάντα να γελάς!

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

Καλησπέρα Antianemike μου.
Λυπάμαι αν σε στεναχώρησαν οι δικές μου τοποθετήσεις σήμερα. Δεν είχα τέτοια πρόθεση. Όμως το γεγονός ότι έγραψα τις σκέψεις μου χωρίς πρόσθετα/ψεύτικα «αρώματα» με έκαναν να νιώσω λίγο καλύτερα. Ίσως να βρήκα τελικά μια ενασχόληση που να μου προσφέρει ευχαρίστηση… το blog μου.

Αυτές οι «ικανότητες» είναι που μου προκαλούν το άγχος…

Με βλέπεις εεε;

Πολλά φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

Όμορφό μου Λουλούδι...μια μικρή κουβέντα θα σου πω...αν αγαπάς τον εαυτό σου, θα βρεις και τον τρόπο να τον φροντίσεις...στο χέρι σου είναι!
Καλό σου ξημέρωμα!

Lilith είπε...

Αγαπητό μου Λουλούδι,
Μήπως αποζημιωθείς αργότερα γι' αυτό που περνάς τώρα;
Αν και ίσως είναι καλύτερα να ζεις μια πιο ολοκληρωμένη ζωή στο τώρα παρά να περιμένεις να το κάνεις στο αύριο.
Πάντως, όπως λες κι' εσύ
" When life gives you lemons make lemonade!

Antianemikos είπε...

Μάλλον έχεις δίκιο καλό μου λουλουδάκι... Άν έχεις ικανότητες τότε συνήθως σου φορτώνουν κι άλλα στη δουλειά και αυτό σίγουρα δημιουργεί κι άλλο στρες... Φαύλος κύκλος. Όμως δεν είναι κι όλα τόσο μαύρα δα! Έχεις ήδη μια "αντιστρεσογόνα" ενασχόληση, αυτό το μπλογκάκι :-) Αυτό που με στενοχωρεί δεν είναι το στρες αυτό καθ' αυτό αλλά ο τρόπος που λες πως επηρεάζει τη ζωή σου... Πάντως λίγο έστω ελεύθερο χρόνο σίγουρα έχεις αφού άρχισες να συντηρείς αυτή τη διαδικτυακή γωνίτσα και φυσικά αυτό σε ευχαριστεί... Νά κάτι το θετικό :-) Ας μην σκέφτεσαι πράγματα που σε φθείρουν, άντε ξημερώνει μια καινούργια μέρα :-) Κοιτάζω έξω από το παράθυρο και είναι ηλιόλουστη...
Πολλά φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

ΗΜΟΥΝ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ?ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΛΑΒΕς..ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΗΜΟΝΕς ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ..ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΚΑΝΕΙς ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΟΤΑΝ ΔΡΝ ΦΘΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ?ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΠΑΙΔΙΑ?ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗς ΑΠΟΛΥΣΗΣ?

ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΤ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙς ΣΟΥ ΕΥΣΤΟΧΕς!!

ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΙΣΚΩ ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΙ!!!

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

Δίκαιο έχεις αγαπητό μου «Αστέρι». Απλά έτυχαν πολλά την ίδια χρονική περίοδο. Θα επιβιώσω όμως. Έχω μάθει στα δύσκολα. Κάποια χρονοδιαγράμματα με πιέζουν αλλά πολύ σύντομα όλα θα είναι πολύ καλύτερα. Σε ευχαριστώ για την e/στήριξη σου!
Να έχεις μια όμορφη μέρα!

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

Αγαπημένη μου Lilith με τόσα πολλά «λεμόνια» όμως σε λίγο θα πουλάω λεμονάδες! Τι να πουλάω; Θα τις χαρίζω και θα προσφέρω και ένα αποχυμωτή δωράκι!
Να έχεις μια όμορφη μέρα!

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

Ο ελεύθερος χρόνος που λες ότι έχω Antianemike μου δεν είναι και τόσο «ελεύθερος»… Μπορεί να απαντώ στα σχόλια σας αλλά ταυτόχρονα κάνω και τόσα άλλα πράγματα που αν τα απαριθμήσω θα ζαλιστείς… Χα χα χα χα χα
Έχει ξημερώσει η καινούρια μέρα που λες αλλά είναι Πέμπτη και εσύ ξέρεις ότι σήμερα το 12ώρο δεν το γλυτώνω με τίποτα!
Καλή σου μέρα!

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

Καλωσόρισες «παπαρούνα» μου! Τα ίδια ερωτήματα απασχολούν κι εμένα… όμως έχω τη βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλά! Σε ευχαριστώ που έφερες χρώμα και άρωμα στο blog μου με τα καλά σου λόγια!
Να έχεις μια υπέροχη μέρα!

Lilith είπε...

Αχαχαχα!!! :)
Καταλαβαίνω αγαπητό μου Λουλούδι!
Και τα ρημάδια τα λεμόνια είναι να μην ξεκινήσουν να' ρχονται!
Δεν σταματάνε με τίποτα! :)

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

Καλημέρα Lilith μου
Με το που θα φύγει όμως ο Ιανουάριος κάτι μου λέει ότι θα κάνουν καιρό να με επισκεφτούν ξανά. Άλλωστε ο Φεβρουάριος ξεκινάει με ένα ταξίδι το οποίο αν και θα είναι για δουλειά θα γεμίσει τις μπαταρίες μου με μεγάλες δόσεις λεμονάδας. Χα χα χα χα…
Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Τρελός του Χωριού είπε...

Mην αναζητάς τον προσωπικό χρόνο . Eτσι του δίνεις την ταμπέλα της πολυτέλειας . Oρισέ το σαν Aναγκη(οπως πραγματικά ειναι) και θα δείς μετά πως θα σε αναζητά αυτός εσένα
;))

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που βλέπεις και αντιμετωπίζεις τα πράγματα Τρελέ μου.

Ανάγκη εε; και μετά θα με αναζητά αυτός λες; Χμμ… όντως πολύ καλή η εισήγησή σου!

Πολύ χαίρομαι που επισκέφτηκες και το δικό μου «χωριό»!

Να σε ρωτήσω, αν «βαφτίσω» κι άλλα ως ΑΝΑΓΚΕΣ λες να με αναζητούν;

Να έχεις ένα όμορφο βράδυ!