Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ



Η ιδέα ότι αύριο πρωί θα πάτε στη δουλειά, σας τρομάζει; Δεν έχετε καθόλου ενθουσιασμό για τη δουλειά σας και κάνετε συνεχώς λάθη, ακόμα και στις πιο απλές εργασίες; Κάνετε μόνο τα απαραίτητα, επιστρέφετε όμως στο σπίτι νιώθοντας κουρασμένοι, στρεσαρισμένοι και δίχως ίχνος ενέργειας; Αν συμβαίνει κάτι από αυτά, χωρίς φυσικά να θέλω να σας πανικοβάλω, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά, το ενδεχόμενο της ύπαρξης της επαγγελματικής εξουθένωσης. Ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια σε πολλούς επαγγελματίες σε διάφορα επαγγέλματα. Ένα αίσθημα συναισθηματικής εξάντλησης και αδιαφορίας για την καριέρα, που διαρκεί για εβδομάδες, μήνες και μερικές φορές χρόνια.

Σίγουρα η επαγγελματική εξουθένωση δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα που ξεκινάει το πρωί της Δευτέρας και τελειώνει το μεσημέρι της Παρασκευής. Η εξάντληση αυτού του τύπου κλιμακώνεται σταδιακά και έχει ως αποτέλεσμα πολλά μακροχρόνια προβλήματα όπως αισθήματα απελπισίας και ανεπάρκειας, ενώ συχνά επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής.

Αξίζει να έχουμε υπόψη μας τα τέσσερα στάδια ανάπτυξης της επαγγελματικής εξουθένωσης, τα οποία ακολουθεί ο εργαζόμενος από την αρχή της καριέρας του.

Πρώτο Στάδιο: Ενθουσιασμός
Ο εργαζόμενος ξεκινάει την καριέρα του με ενθουσιασμό. Μόλις έχει μπει στον επαγγελματικό στίβο και έχει υπερβολικά υψηλούς στόχους και συχνά μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Στο στάδιο αυτό ο εργαζόμενος υπερεπενδύει στην εργασία του, αφιερώνοντας το χρόνο και την ψυχή του.

Δεύτερο Στάδιο: Αμφιβολία και Αδράνεια
Η εργασιακή καθημερινότητα διαψεύδει τις προσδοκίες του, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες του μέσα από την εργασία του. Ο εργαζόμενος κατηγορεί τον εαυτό του για την αποτυχία και προσπαθεί ακόμη περισσότερο να επενδύσει στο επάγγελμά του, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα. Σταδιακά αποϊδανικοποιεί την εργασία του, μη έχοντας όμως ακόμα αναθεωρήσει τις προσδοκίες του.

Τρίτο Στάδιο: Απογοήτευση και Ματαίωση
Ο εργαζόμενος βλέπει ότι οι προσπάθειές του να ολοκληρωθεί μέσα από την εργασία του ματαιώνονται και οδηγείται στην αποθάρρυνση και την απογοήτευση. Για να ξεφύγει από το αδιέξοδο πρέπει είτε να αναθεωρήσει τελικά τις προσδοκίες του είτε να απομακρυνθεί από τον εργασιακό του χώρο, από την πηγή δηλαδή του στρες.

Τέταρτο Στάδιο: Απάθεια
Ο εργαζόμενος αποφεύγει κάθε υπευθυνότητα απέναντι στους άλλους, ενώ προσπαθεί να καταπολεμήσει την απογοήτευση και τη ματαίωση που του προκαλεί το επάγγελμά του. Ουσιαστικά συνεχίζει να εργάζεται για βιοποριστικούς λόγους, ενώ επενδύει ελάχιστη ενέργεια στα καθήκοντά του και αγνοεί τις ανάγκες των πελατών του, για να καλύψει την ανεπάρκεια που νιώθει απέναντί τους.

Αγαπητοί αναγνώστες,
αν δεν σας ενδιαφέρει πια να κάνετε μία υποδειγματική δουλειά, αν η μόνη φιλοδοξία σας είναι να φύγετε από τη δουλειά σας όσο γρηγορότερα γίνεται, αν πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει μόνο την ελάχιστη δουλειά που θα μπορούσε (μη έχοντας καμία φιλοδοξία για πρόοδο), τότε ίσως έχετε ένα από τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης!

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η εργασία μπορεί να είναι αφόρητη. Ίσως αντιπαθείτε τον προϊστάμενο σας. Ίσως σας έχει κουράσει ο φόρτος εργασίας. Ίσως δεν εκτιμούν την προσφορά σας. Ίσως αισθάνεστε ότι η δουλειά σας δεν σας προσφέρει πια καμία πρόκληση και ότι το έργο σας έχει γίνει μονότονο και επαναληπτικό. Ίσως νιώθετε ότι έχετε κολλήσει για καιρό στην ίδια θέση και έχετε χάσει τον ενθουσιασμό για την εργασία σας. Το αίσθημα αυτό της αδιαφορίας σχετίζεται επίσης με την επαγγελματική εξουθένωση.

Αίσθηση αποξένωσης. Αρχίσατε πρόσφατα να αισθάνεστε απομονωμένοι από τους συναδέλφους σας; Αποφεύγετε τις κοινωνικές επαφές και τις συζητήσεις μαζί τους; Αρχίσατε να δυσφορείτε με το κακό τους χιούμορ ή τις φιλοδοξίες τους; Σίγουρα το να διαχωρίζετε τον εαυτό σας από τους συναδέλφους σας και το υπόλοιπο προσωπικό οδηγεί πάντα στην αποξένωση. Ο άνθρωπος που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση συχνά αισθάνεται ότι «μένει απ’ έξω» (Όλοι φαίνονται να διασκεδάζουν με τη δουλειά τους, γιατί όχι κι εγώ;). Τα συναισθήματα αυτά επιδεινώνουν περισσότερο τη ματαίωση και την απογοήτευση.

Η κακή διάθεση. Οι άνθρωποι που βιώνουν συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης συχνά ανακαλύπτουν ότι δεν έχουν καθόλου υπομονή για τα λάθη και τα προβλήματα των άλλων. Συχνά ξεσπάνε ή θέλουν να ξεσπάσουν στους συναδέλφους τους. Όλα αυτά, φυσικά, οδηγούν σε μεγαλύτερη απομόνωση στον εργασιακό χώρο.

Παράγοντες εργασιακής υπερφόρτωσης καταγράφονται η πίεση του χρόνου, οι υπερβολικές ευθύνες και υποχρεώσεις, η έλλειψη υποστήριξης, οι υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας και από τους άλλους γύρω σας. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες, ή οποιοσδήποτε συνδυασμός μεταξύ τους, μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση.

Σύμφωνα με τους Κινέζους «If you want to be happy for an evening, buy a bottle of wine…if you want to be happy throughout your life, enjoy your work.»


Καλό Σαββατοκύριακο!

13 σχόλια:

Antianemikos είπε...

Καλημέρα καλό μου λουλούδι. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου. Αληθινή πραγματεία. Θα έλεγα πως σήμερα με την πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους καθώς και με τις όλο και πιο πολλές απαιτήσεις που έχει η κάθε δουλειά όλο και περισσότεροι πάσχουν από επαγγελματική εξουθένωση... Είναι όντως σημαντικό ο άνθρωπος να μπορεί να απολαμβάνει τη δουλειά του. Κατά τη γνώμη μου το κλειδί σε αυτό είναι το να νιώθει πως δημιουργεί. Να βλέπει κάθε μέρα πως ότι κάνει συσσωρεύεται στη δημιουργία έργου και δεν πάει κατά κάποιο τρόπο "χαμένο" και επίσης πως ανταμοίβεται για τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες του έστω ηθικά. Αυτό δυστυχώς στις μέρες μας γίνεται όλο και λιγότερο, φοβάμαι λοιπόν πως τα "θύματα" της επαγγελματικής εξουθένωσης θα αυξάνονται όσο περνάει ο καιρός. Τώρα σε προσωπικό επίπεδο πιστεύω πως πρέπει ο καθένας να μπορεί να βρίσκει νέους τρόπους να φέρει σε πέρας ό,τι του ανατίθεται, να μπορεί να αποφύγει τη ρουτίνα και να έχει το θάρρος της γνώμης του στη δουλειά. Και μια απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο που να τον γεμίζει επίσης νομίζω πως βοηθάει στο να φύγει το μυαλό από τις δουλειές του γραφείου και να γεμίσει το άτομο τις "μπαταρίες" του.
Αναπνέω το άρωμά σου καλό μου λουλούδι και σου εύχομαι καλό σαββατοκύριακο μακριά από εργασιακές έγνοιες.

Φιλιά

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

Antianemike,
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Συμφωνώ με αυτά που εσύ καταθέτεις στο blog μου και θέλω να προσθέσω ότι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι η αναγνώριση της ύπαρξής της. Πολλοί εργαζόμενοι δεν καταφέρνουν να αναγνωρίσουν ότι έχουν πρόβλημα, παρά μόνο όταν είναι ήδη αργά και έχουν ήδη εκδηλώσει σημαντικά συμπτώματα και διαταραχές στην ψυχοσωματική τους υγεία. Τα άτομα οφείλουν να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τα όριά τους και να αναζητούν βοήθεια όταν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πιεστικές συνθήκες της εργασίας τους. Επιβάλλεται να αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της επαγγελματικής εξουθένωσης, όταν οι ίδιοι αισθάνονται εξαντλημένοι και αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Να έχεις ένα όμορφα απόγευμα!
(Υ.Γ.: Συγχαρητήρια για τα νέα σου! Ειλικρινά πολύ χαίρομαι για σένα)

Τρελός του Χωριού είπε...

poso xEro-MAI pou ta Logia sou anoigoun tis diafanies tous stis kardies ton anthropon ME toso omorfes oPseis . oi antanakLasEis tis psixis sou toso gemAteS mE spania aromata.
;)))

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

Η χαρά είναι όλη δική μου «τρελέ του χωριού» που με το πέρασμα σου διαχέεις το έντονο άρωμά σου στο «λουλούδι χωρίς άρωμα». Σχετικό/άσχετο κάπου είχα διαβάσει ότι «η ένταση του φυσικού αρώματος των λουλουδιών εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων, όπως το φως της μέρας, η ηλικία του φυτού και ο καιρός». Λοιπόν είναι μεσάνυχτα, λίγο πριν την τέταρτη δεκαετία, και ο καιρός χειμώνας…

Καλό απόγευμα να έχεις!

Uid είπε...

Αγαπητό Λουλούδι,

Επιστρέφοντας απο το πάρτυ της Lilith είπα νά'ρθω να σου πω ένα καλημέρα.

Συγχαρητήρια για το Blog σου, σου εύχομαι να έχεις πολλές επιτυχίες και να γίνει ξακουστό στα πέρατα του κόσμου :) :)
ΥΓ: (Θα με βρείς στη διεύθυνση h..p://osiris7.co.cc)

Καλή σου Μέρα

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

Καλημέρα Osiri,
Από ότι είδα πολύ όμορφα περάσατε στο πρωτότυπο, ξέφρενο και τρελό πάρτυ της Lilith που οφείλω να ομολογήσω ότι το διοργάνωσε τέλεια. Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Θα σε επισκεφτώ σύντομα στη διεύθυνση που άφησες…μετά που θα ξυπνήσεις…αργά το απόγευμα δηλαδή, αφού φαντάζομαι ότι τώρα πας για ύπνο…
Καλή ξεκούραση!

Τρελός του Χωριού είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Τρελός του Χωριού είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Τρελός του Χωριού είπε...

Tο έχω διαβάσει και εγώ αυτό το εξαίρετο επιστημονικό σύγγραμμα που στο τελος εχει μια υποσημείωση " Σε μία ιδιαίτερη περίπτωση των ανθρώπων λουλουδιών ,το φώς πρέπει να είναι της σκέψης τους, η ηλικία πρέπει να είναι της καρδιάς τους και ο καίρος , καιρός τους για να ζήσουν .

Major deAn
of paparounes unIversity
dr treLlos tou xoriou

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

Τώρα τι κριτική μπορώ να ασκήσω εγώ στα λόγια ενός διακεκριμένου προσώπου του «Dr treLlos tou xoriou» από το University of paparoynes! Έχω μείνει άφωνη! Ίσως τρελέ μου να υιοθετήσω την άποψη αυτή. Μου αρέσει πολύ η θετικότητα των σκέψεων σου.
Να έχεις μια όμορφη Κυριακή!

Τρελός του Χωριού είπε...

επίμονες τρελές μου σκέψεις , κρύβονταν ακόμα περιμενοντας , εκει που το πράσινο αντάλασσε τον σκοπό του με την κεφαλαιωση των συμβόλων του λόγου
;)

καλι εβδομάδα να εχουμε ,ομορφο λουλουδι.

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

"Τρελέ του χωριού"
Τουλάχιστον το χρώμα είναι «πράσινο» χρώμα που συμβολίζει την ελπίδα… και η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία…
Καλή βδομάδα να έχουμε «Τρελέ/Γνωστικέ» μου. Αν και η σημερινή μέρα δεν ξεκίνησε καθόλου καλά, αφού όλα έπρεπε να είχαν γίνει από χθες. Ένα οργανωμένο χάος, χωρίς να καθορίζονται οι προτεραιότητες. Το τραγικό είναι να έχεις τις γνώσεις αλλά να μην κατέχεις την ανώτερη αυτή θέση… και να προσπαθείς να πείσεις ότι έτσι πρέπει να γίνει και άντε να καταλάβει ο «άλλος» που βγήκε από το πανεπιστήμιο πριν από 200 τόσα χρόνια και δεν μπήκε στη διαδικασία να αντιληφθεί ότι τα πράγματα εξελίσσονται, αναθεωρούνται…
Μη σε «τρελαίνω» περισσότερο βραδιάτικα με τη γκρίζα μου διάθεση. Ας ελπίσουμε ότι αύριο θα είναι όλα καλύτερα…
Να έχεις ένα όμορφο βράδυ!

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.